Bigband Festival Oostende
14-15-16 September 2018

9de Bigbandfestival: 14-15-16 September 2018


The Royal Band of the Belgian Navy
Vrijdag 14 september 2018 om 20.15u

Defensie

We zijn zeer trots ook dit jaar een optreden van de Bigband van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine te mogen aankondigen als openingsconert van het bigbandfestival.

Koninlijke Muziekkapel van de Belgische Marine DE KONINKLIJKE MUZIEKKAPEL VAN DE BELGISCHE MARINE

Op 1 juli 1947 werd te Oostende de Muziekkapel van de Zeemacht officieel opgericht. De eerste kapelmeester, luitenant Louis Gasia, componeerde de beroemde mars van de Zeemacht op folkloristische thema’s zoals ‘Het Loze Vissertje’ en ‘Maman les Petits Bateaux’.

Sedert mensenheugenis vindt de muziekkapel haar thuishaven in het Kwartier Bootsman Jonsen te Oostende. Ze beschikt er over de grote repetitiezaal, accommodaties voor de kleinere ensembles van de muziekkapel en een paradeplein.

De opeenvolgende kapelmeesters gaven één voor één, met hun eigen talent en vaardigheden, een bepaalde “touch” en stijl aan de muziekkapel van de Marine. Zo kwam in 1949 Jos Hanniken aan het roer van het orkest te staan.

Een periode van bloei en uitzonderlijke succes waren ongetwijfeld de jaren met Guy Duyck als dirigent. Van 1963 tot 1978 had kapitein-commandant Guy Duyck, zelf oud-muzikant van de kapel, de dirigeerstok in handen. Niet alleen als bekwaam dirigent maar ook als een talentvol componist van goede blaasmuziek, gaat onder zijn leiding de reputatie van de kapel steeds crescendo. Dit zowel in binnen- als in buitenland.

De muziekkapel van de Belgische Marine krijgt de volwaardige status aangemeten van waardige ambassadeurs van de Belgische muziek; waarbij de Belgische militaire muziek een bijzondere plaats inneemt. In de jaren ’90 zijn de buitenlandse trips , zowel voor het spelen van concerten als het invullen van “Taptoes” niet meer te tellen. Onder de leiding van LTZ 1° klasse Peter Snellinckx en daarna VTZ Matty Cilissen wordt er gemusiceerd in Krakow, Gedansk, Stuttgart, Keulen, Albertville, Gap, Normandië, Virginia (USA), Budapest, Modena, Breda, Luxemburg, Berlijn, Birmingham, … Grote festivals als deze te “Halifax” (CA) kregen in 2010 het bezoek van de muziekkapel.

De afschaffing van de legerdienst zorgt uiteindelijk ook voor het verdwijnen van het vermaarde tamboerkorps. In 1995 wordt de Zeemacht omgedoopt tot “Marine”, hetgeen ook voor de muziekkapel een naamswijziging tot gevolg heeft. Naar aanleiding van haar vijftigste verjaardag wordt haar de titel ‘Koninklijk’ toegekend.

De aanvragen voor internationale optredens blijven binnenstromen en bracht het orkest tot in China , waar het in Nan-Chang onze driekleur alle eer aandeed. Ook het “Festival International de Musiques Militaires de Québec (Canada)“ heeft al meerdere malen de Koninklijke muziekkapel van de Marine geprogrammeerd. In 2013 was de Marine er te gast met hun prachtige show “@BE”

Bjorn Verschoore
Sinds 04 januari 2010 wordt de functie van Kapelmeester vervuld door oppermeester-chef Bjorn Verschoore. Samen met onderkapelmeester (d.d.) Oppermeester Kurt Callebert en lessenaaraanvoerder 1OM Alain Mertens, loodsen zij dit ensemble doorheen de even talrijke als diverse prestaties: cd-, radio- en televisieopnames, ontelbare militaire, taptoes en andere plechtigheden. Bij deze laatste is de hulp van Tambour Majoor Hans Moreels niet weg te denken. Met haar typisch repertorium, de inmiddels traditionele garnizoen- en kursaalconcerten te Oostende en Brugge vervult deze formatie een belangrijke rol als Public Relations platform van Defensie

Maar als geen ander wist de groep ook raakvlakken te vinden met het lichte genre in de muziek. De begeleiding van artiesten, zowel instrumentale jazzsolisten als zangers, het aantreden als Big Band, combo’s en andere kleinere formaties is in de werking van de muziekkapel niet meer weg te denken. In de toekomst zal de Koninklijke Muziekkapel van de Marine in het gegeven van de lichte muziek zijn nieuwe muzikale identiteit verder weten te ontwikkelen. Een flexibel orkest dat in het kader van de militaire tradities de eigen culturele achtergrond, klasse, entertainment, show,… laat samensmelten tot een nieuw concept. Een concept waarvan vooral ons publiek zal kunnen genieten.

Momenteel bestaat de ‘Koninklijke Muziekkapel van de Marine’ uit 36 professionele musici die door het wereldwijd ten dienste stellen van hun talenten De Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine, als volwaardige Belgische ambassadeur over de wereldzeeën uit laat varen.


Mission Statement K Muz Mar, gekenmerkt door flexibiliteit en diversiteit, wil een vooraanstaande eenheid zijn ten dienste van Defensie en ook toonaangevend zijn voor een positieve perceptie van de Natie. Door het realiseren van uiterst professionele en kwaliteitsvolle muziekproducties verbonden aan ultieme waarden zoals de open korpsgeest van de Marine en de elegantie van het uniform, verwerven wij toegankelijkheid ter promotie van de doelstellingen van Defensie.

Website defensie